4/2016

Ylen hankalat tekijätiedot

Radio Suomi on avannut nettiäänestyksen, jossa kansa saa äänestää ikimuistoisimpia kotimaisen kevyen musiikin sävellyksiä ja sanoituksia. Ehdolle on poimittu lauluja koko itsenäisyyden ajalta, ja vuosikymmenten suosituimmat sovitetaan Rajattoman albumille. Aivan kiva musiikillinen Suomi 100 -idea. Mutta haloo Yle!

Hyvää kukoistavan kulttuurin vuotta!

Sain loppusyksystä kunnian osallistua Ylen hallituksen iltakoulun arvovaltaiseen seuraan, pohtimaan kotimainen kulttuurin kukoistusta muuttuvan median maailmassa. Otin kutsun ilolla vastaan ja otin näkökulmakseni omaa alani ja tekijyyden. Samalla sain oivallisen syyn vilkaista alan näkymiin itsekin.

Verolain muutoksen monet hyödyt

Musiikintekijä Samu Haber on tuonut ansiokkaasti eri yhteyksissä esiin verolain muutosaloitteen, jonka muotoilimme Teoston, Suomen Säveltäjien ja Musiikkikustantajien kanssa pari vuotta sitten. Samu tuo esiin tärkeän näkökulman, joka liittyy kansainvälistyvien musiikintekijöiden kustannussopimusten ennakkomaksujen kuittaamismenettelyyn.

Valaistunut valmentaja

Sanoittaja Lasse Wikman osallistui valmennukseen, jossa musiikkialan ammattilaiset testasivat tiimioppimisen metodeja. Valmennuksen tavoitteena oli kehittää henkilökohtaisia valmentajataitoja. Yksi suurimmista oivalluksista oli koko oppimistilanteen kääntäminen päälaelleen.
Lue lisää

Islannin tekijäjärjestö on FTT

Pienellä maalla on pieni toimisto: puheenjohtaja pyörittää Islannin kevyen musiikin tekijöiden järjestöä, FTT:tä.
Lue lisää

Munkkivuoren Peter Pan

Kun puhutaan merkittävistä sanoittajista, Jukka Virtanen mainitaan usein samassa yhteydessä Junnu Vainion ja Vexi Salmen kanssa. Virtanen kuitenkin sanoitti lauluja aina tv-töidensä ohella. Jo 1950-luvulla uransa aloittanut viihteen monitaituri sanoo, ettei ole koskaan uskonut inspiraatioon vaan tekemiseen.
Lue lisää

Häpeää kohti on hyvä mennä

Dimi Salo kirjoittaa laulun, jos maailmassa on virhe. Suomalais-kreikkalainen laulaja-lauluntekijä on oppinut kääntämään erilaisuutensa vahvuudekseen. ”Kun olen lavalla, elämässä on järkeä,” hän sanoo.
Lue lisää

Laulujen kirjoittaminen on empatialaji

Mokoman taiteellinen johtaja, laulaja-lauluntekijä Marko Annala kirjoitti ensimmäisen biisinsä jouluna 20 vuotta sitten. Hän ajatteli, että kyllä sille joku laulaja löytyy. Ei löytynyt, joten itse piti. Ja muutamaa vuotta myöhemmin musiikkiharrastuksesta tulikin työ.
Lue lisää
Tilaa syöte 4/2016