2/2016

Pari sanaa house writer -sopimuksesta

Maan tapa Suomessa oli pitkään se, että kustareita tehtiin yksittäisistä teoksista. Nyt house writer- eli tallikirjoittajasopimukset ovat yleistyneet.

Sanoita tunteet

Niinhän meitä neuvotaan, pienten lasten vanhempia. Sanoittaminen auttaa lasta tunteiden tunnistamisessa ja niiden hallinnassa, ja nämä jos mitkä ovat tärkeitä taitoja pienen ihmisen kasvussa. Jotta tunteita oppisi hallitsemaan, ne on ensin osattava tunnistaa.

Ylen kehittävää keskustelua?

Sain kutsun tilaisuuteen, jossa keskusteltiin Ylen tulevaisuudesta. Yllättävän usein siitä onkin viime aikoina keskusteltu. Vuosikausien väännön päätteeksi vuonna 2013 tuli voimaan verorahoitteinen rahoitusmalli, joka asettaa Ylen suureen vastuuseen sisällön, laadun ja veronmaksajien rahojen järkevän käytön suhteen.

Nyt käännetään kivet ja kannot!

Tulevan syksyn tai viimeistään talven aikana teemme isoja Teostoon liittyviä päätöksiä. Tähän meitä velvoittavat lähiaikoina voimaan tuleva direktiiviin perustuva yhteishallinnointilaki sekä toisaalta Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV).

Heiluttaako häntä koiraa?

Musiikin tekemiseen vaikuttavat monet sellaiset asiat, mitä tekijä itse ei tule edes ajatelleeksi. Musiikin tallentaminen esimerkiksi sai alkunsa siitä, että laitevalmistajat halusivat saada vauhtia gramofonien myymiseen, eikä päinvastoin. Musiikintekijän näkökulmasta häntä heilutti koiraa.
Lue lisää

Luontevin ilmaisutapa on pop

Suomalainen popmusiikki on noussut uuteen kukoistukseen 2000-luvulla. Yksi uudistajista on säveltäjä, sanoittaja ja tuottaja Chisu, jonka debyyttilevy Alkovi julkaistiin vuonna 2008. Nyt hän on tähti ja toivoo, että biisintekoon olisi enemmän aikaa.
Lue lisää

Keskeneräisyyttä etsimässä

Kuin olisi singottu raketilla tuntemattomaan ja sanottu, että koita selvitä. Näin kuvaa uransa alkua muusikko-musiikintekijä Jukka Perko. Tapahtui liian paljon liian nopeasti. Sen jälkeen on pitänyt miettiä, mitä oikeasti haluaa musiikilta ja elämältä. Täydellisyyden tavoittelu on vaihtunut vapauttavan keskeneräisyyden etsimiseen.
Lue lisää

Elvis laati ohjeet house writing -sopimuksen tekoon

Mitä teoksia sopimus koskee ja mihin sopijaosapuolet sitoutuvat? Mikä on kustantajan osuus Teosto-korvauksia, ja maksetaanko ennakkoa vai ei? Muun muassa nämä asiat on hyvä määritellä house writing -sopimuksessa, neuvoo Elvis.
Lue lisää
Tilaa syöte 2/2016